martes, 11 de abril de 2017

As mallas dos nosos avós

  Este artigo é un excelente traballo escolar feito por varios alumnos de 6º curso do entón CP Mesón do Vento e publicado na revista escolar "A FONTIÑA" en maio de 1995.

  Onte estiven falando coa miña avoa e contoume como se facían as mallas hai moito tempo. Outros compañeiros tamén preguntaron nas súas casas e entre todos sabemos agora algo máis de como se vivía noutros tempos.
  Miña avoa dicíame que antes da malla o primeiro que se facía era xuntarse uns poucos veciños para ir segar o trigo dunha casa, que logo habíase traer para a eira. O trigo segábase cun lampo ou gabillo.
  Logo atábano en moullos, que viñan ser vinte feixes segundo soubo un compañeiro de Froxil, e poñíanse en medeiros nas leiras (doce moullos embaixo e oito enriba) onde se deixaban secar de oito a quince días.
  Máis tarde traíase para a eira e poñíase nunha meda, ata o día da malla para que non se mollara.
  O día da malla subían aos rapaces á meda para tirar os moullos. Daquela mallábase a man cun manle cada home. A Lucita contáronlle que ás veces nas eiras de mallar enterraban potes vellos que ao zoupar resoaban e daba máis ánimo.
  Logo levantábase o trigo cun cribo para limpalo porque o aire levaba as pallas máis pequenas. Había que espilir a palla para que o trigo caera, logo rodábase (pasábase cun rodo) e finalmente barríase cunha xesta. O trigo carrexábase para a limpadora que separaba o gran do cano, e logo o gran ía para as huchas.
  A trilladora, cun motor e dúas poleas coa súa correa, fixeron que se deixara de mallar a man. Metíanse os monllos e saía por un lado o trigo e por outro a palla. Os homes cunhas galletas movían a palla ata faceren palleiro.
  Para as mallas xuntábanse todos os veciños da aldea, polo menos un de cada casa.
  Nas pausas dábaselle aos malladores caña, viño e pan. Ao rematar facíase unha comida, normalmente patacas con carne ou pemento, pero tamén se poñían patacas con bacallau ou papas de arroz con leite...
  Cando remataba a malla había unha festa e logo baile na mesma eira para celebrar o día da malla. A xente marchaba para a súa casa sobre as dúas ou tres da mañá.
                                               Lucía Iglesias Barreiro e outros alumnos/as de 6º
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario