lunes, 13 de mayo de 2019

Produción láctea de Galicia


  Galicia é unha potencia en produción láctea. En 2018 bateu o seu récord histórico ao producir máis de 2,764 millóns de toneladas de leite, practicamente o dobre que hai 25 anos. Iso a pesar de acumular máis de dez anos sendo a comunidade que rexistra as peores cotizacións en orixe de toda España. Como puido seguir medrando nun escenario tan pouco favorable?
  Principalmente, grazas á modernización dos seus sistemas produtivos, a optimización dos cultivos ou a mellora xenética do gando pero sobre todo grazas á redución e redimensión do número de explotacións. Porque agora hai menos explotacións pero con máis animais cada unha, e máis eficientes. Se a principios dos noventa unha explotación media contaba con 25 cabezas de gando e 8 hectáreas de terreo, agora as cifras medraron ata os 55 animais e as 18 hectáreas de superficie agraria útil.
  En 2002 había máis de 26.000 granxas, en 2018 quedan 7.550, é dicir: desapareceron máis de 19.000 explotacións nese tempo (o 73%!). Rechamante tamén resulta a evolución experimentada polas vacas, que, en pouco máis de dúas décadas, pasaron de producir 6.300 litros de leite ao ano a superar con facilidade os 8.500 litros.

  Esta gran produción colócanos á cabeza europea e mundial. As granxas galegas conseguen alcanzar a tonelada de leite anual per cápita, só superadas polas da Bretaña francesa con case 1.500 litros de leite por persoa e polas rexións de Waikato e Canterbury, en Nova Zelandia que é a primeira potencia mundial exportadora de lácteos.


  Pero non todas as comarcas producen igual. De feito hai unha gran diferenza con respecto á Galicia dos anos 80 con preto de 70.000 explotacións repartidas case equitativamente por toda a súa superficie. Hoxe a maior parte do leite é producido en só 5 comarcas: A Terra Cha, Lugo, Ordes, Deza e Xallas. Nesta última está Mazaricos que é o primeiro concello da lista con máis de 110 millóns de litros producidos.
  As comarcas de Lugo son imbatibles grazas á súa especialización. Ambas as dúas xuntas teñen un total de 54.500 hectáreas de terreo dedicadas a cultivos forraxeiros. Detrás delas aparece Ordes que, coas súas 28.500 hectáreas, xa deixou atrás á comarca do Deza con 20.500. A comarca do Xallas baixa ata as 18.300 hectáreas.
  A comarca de Ordes, non obstante, tampouco ten unha produción homoxénea. Neste caso a súa alta posición débea aos seus concellos periféricos: Frades (79,3 millóns de Tm de leite) é o primeiro da comarca e o 6º con máis produción de Galicia, seguido de Mesía (53,9 millóns, 13º), Trazo (53,7 millóns, 14º) e Tordoia (43,9 millóns, 20º).

No hay comentarios:

Publicar un comentario